Lezend Groeien
Welkom op de website: Lezen Groeien.
Op deze site worden de burgerschapsbouwstenen gekoppeld aan betekenisvolle teksten
‘De talige en culturele bagage die leerlingen meekrijgen op school is bepalend voor een succesvolle participatie in de samenleving’ (Curriculum.nu, p.3).
Voor wie is deze site? Docenten Nederlands.
Welk doel heeft deze site? Op 1 augustus 2021 is de nieuwe wet voor burgerschapsonderwijs in het voortgezet onderwijs in werking getreden. Scholen zijn bij de wet verplicht om voor burgerschapsonderwijs een visie te ontwikkelen, dit uit te werken, de opbrengsten te evalueren en verantwoording daarover af te leggen in hun schoolplan en schoolgids.
Deze site laat zien hoe we de burgerschapsthema’s kunnen integreren in het vak Nederlands zodat we, naast het bereiken van de kerndoelen Nederlands, ook bewustwording kunnen bereiken op maatschappelijk gebied.
Burgerschapsonderwijs is gericht op het laten groeien, het ontwikkelen van de leerling tot zelfstandig denkend burger. In het vak Nederlands leren we de leerlingen om zich al sprekend, schrijvend en lezend zelfstandig te maken. Op deze site wordt een koppeling gemaakt tussen deze twee grootheden; Burgerschap en het vak Nederlands.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het aanbieden van betekenisvolle teksten de belevingswereld, het empathisch vermogen en het vermogen op reflectie van de leerling vergroten. Door te lezen, te schrijven en te praten over een boek, verhaal, gedicht, toneelstuk, film, schilderij of door het luisteren naar muziekteksten, stimuleren we de groei van onze leerlingen op vele gebieden. Het werken met betekenisvolle bronnen zal een waardevolle boost geven aan de leerling in de ontwikkeling ten opzichte van de burgerschapsbouwstenen.
Niet alleen de connectie met de burgerschapsbouwstenen wil ik benoemen, maar ook de verbinding tussen de andere schoolvakken. Boeken lezen waarin de ontwikkeling van de mensheid wordt beschreven (bijvoorbeeld: 'Hoe wij het machtigste dier op aarde werden' van Yuval Noah Harari), waarin de slavernij wordt behandeld (bijvoorbeeld: 'De reis van Syntax Bosselman' van Arend van Dam'), waarin de ontwikkeling van een stad wordt opgetekend (bijvoorbeeld: 'Kinderen van Amsterdam' van Jan Paul Schutten), waarin een reis een thema is (bijvoorbeeld: 'Nooit meer slapen' van Willem Frederik Hermans), waarin we leren over en van dieren ('De bionische vogel' van Annemarit van Broekhoven) en waarin een hedendaags thema wordt aangekaart, namelijk vluchten uit je land ('De vlucht van Farid van Marc De Bel'), zorgt voor vakoverschrijdend werken. Immers de vakken biologie, geschiedenis, aardrijkskunde en maatschappijleer worden door de opgedane kennis ondersteund.
LEZEND GROEIEN!
Hoe? U vindt op deze website betekenisvolle teksten in verschillende vormen waar we in onze lessen Nederlands mee kunnen werken. De bronnen zijn gekoppeld aan de elf bouwstenen van Burgerschapsonderwijs.
De elf bouwstenen van burgerschap zijn:
Vrijheid en gelijkheid, Macht en inspraak, Democratische cultuur,
Identiteit, Diversiteit, Solidariteit,
Digitaal samenleven, Duurzaamheid, Globalisering, Technologisch burgerschap
Denk- en handelwijzen
De bouwstenen vrijheid, gelijkheid, identiteit, diversiteit en solidariteit zijn het eerst onderzocht, vandaar dat u daar meer titels aantreft. De website is in ontwikkeling. Als u tips of aanvullingen heeft, zijn deze van harte welkom! (zie Reacties)
Maak jouw eigen website met JouwWeb